Suldaan Said Ahmed: Asunnottomat päihdenuoret tarvitsevat oman palvelukeskuksen

Suomessa on tehty runsaasti hyvää työtä asunnottomuuden kitkemiseksi, ja se näkyy tilastoissa. Viime vuonna asunnottomuus on joko vähentynyt tai pysynyt samana – paitsi nuorten osalta. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n mukaan nuorten asunnottomuus on kasvanut 13 prosentilla. Minua tieto järkyttää, sillä uskon, että kaikki asunnottomat nuoret eivät edes näy tilastoissa, kun moni majoittuu ystävien ja tuttavien luona.

Erityisen huolissani olen päihteitä käyttävistä asunnottomista nuorista. Heille ei ole Helsingissä kuntouttavaa ympäristöä. Tämän vuoksi jätin tästä asiasta valtuustoaloitteen. Se kuuluu näin:

Helsingissä tarvitaan asuntolatyyppinen kuntoutusta tukeva palvelukeskus päihteitä käyttäville nuorille, sillä esimerkiksi Hietaniemenkadun palvelukeskus on nuorille liian raju vaihtoehto.

Hietaniemenkadun palvelukeskuksen profiilin vuoksi siellä yöpyy vain vähän nuoria. Monet nuoret pelkäävät siellä eikä se ole kuntoutumista tukeva ympäristö heille.

Nuorten asunnottomuus on kasvanut viime vuonna, ja asunnottomista nuorista valtaosa on Helsingissä. Tämä on todella huolestuttavaa ja lisää syrjäytymistä. Nuorten asunnottomuutta on myös enemmän kuin mitä tilastoissa näkyy, sillä moni jää kaverin sohvalle eikä hakeudu palveluiden piiriin.

Moni päihteitä käyttävä nuori on vaarassa joutua hyväksikäytön kohteeksi kaduilla tai aikuisten päihteiden käyttäjien yömajassa. Tilanne on akuutti, ja Helsingin tuleekin puuttua nuorten kasvavaan asunnottomuuteen.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Helsingin kaupunki perustaa 18–25-vuotiaille päihteitä käyttäville nuorille oman kuntoutumista tukevan palvelukeskuksen, jossa on riittävästi työntekijöitä.

Suldaan Said Ahmed— Lue lisää

12 toukokuun, 2023 | Tiedotteet

Leikkauspolitiikka on ihmishengillä leikkimistä

26 huhtikuun, 2023 | Blogit

Kaupungin oma ruoantuotanto turvattava

16 joulukuun, 2022 | Ajankohtaista

Vuosikatsaus 2022: Mitä olemme saaneet aikaan tänä vuonna?