Uusi paljastus: päiväkoti toimi puoli vuotta ilman minkäänlaista valvontaa – Petra Malin: Ankkalammen tapaus käsittämätön

Juuri kun kuvittelin, ettei päiväkotiketju Ankkalammen tapaus voisi muuttua enää törkeämmäksi, niin asiasta paljastuu uusia puolia. Ankkalammen päiväkoti Lauttasaaressa aloitti toimintansa ilman, että kukaan viranomainen tiesi koko päiväkodin olemassaolosta, eikä päiväkoti ollut puoleen vuoteen minkäänlaisen lain vaatiman valvonnan piirissä. Päiväkodista ei ollut tehty ilmoitusta kaupungille eikä aluehallintovirastolle saati pelastuslaitokselle tai terveydensuojeluviranomaisille.

Ensimmäinen asia, jota Ankkalampi päiväkodille haki, oli kaupungilta saatava yksityisen hoidon käynnistämistuki. Rahahakemuksen yhteydessä luvattoman päiväkodin olemassaolo kävi lopulta viime vuoden alussa ilmi kaupungin viranhaltijoille. On käsittämätöntä, että Ankkalampi muistaa kyllä hakea kaupungilta rahallista avustusta, mutta ei jättää sisään niitä hakemuksia, joilla varmistettaisiin lasten turvallisuus tai toiminnan lainmukaisuus. Toiminnan aloittamisesta kesti siis lähes yhdeksän kuukautta ennen kuin päiväkodilla oli pedagogiselle toiminnalleen lain vaatima lupa.

Myös Kela oli maksanut yksityisen hoidon tukea luvattomalle päiväkodille toiminnan alusta alkaen. Tämä johtuu siitä, että Kelan lomakkeesta puuttuu kohta, jossa selvitettäisiin, onko kyseinen päiväkoti hyväksytty kunnassa. Kelan lomaketta on sittemmin korjattu – Ankkalammen toiminnan vuoksi.

Minulle Ankkalammen tapaus tuntuu erityisen pöyristyttävältä siksi, että olen kasvatuksen ja koulutuksen lautakunnan jäsenenä kysynyt yksityisen päivähoidon toiminnasta lautakunnassa toistuvasti, nostanut esiin huolta tiloista ja tiedustellut myös erikseen Ankkalammen tapauksesta monta kertaa. Perjantaihin 22. maaliskuuta mennessä en ollut kuullut tästä asiasta mitään. Kun rakennuslupa-asiaa käsiteltiin, kukaan ei kertonut meille päätöksentekijöille, että saman toimijan päiväkodista oli itse asiassa jo aiemmin viime vuonna tehty toimialalta ilmoitus aluehallintovirastolle, koska se oli aloittanut toimintansa kokonaan ilman valvontaa ja lupia.

Asia tuli lautakunnalle tiedoksi nyt, sillä joku Ankkalammen asiakkaista (todennäköisesti hoidossa olevan lapsen vanhempi) on tehnyt valituksen aluehallintovirastolle. Vanhemmat ovat myös tehneet rikosilmoituksen Ankkalammen toiminnasta, ja hyvä niin. Aivan liian monissa tiloissa, myös kaupungin omissa, on havaittu ongelmia rakennusluvan hakemisen tai uusimisen osalta, mutta näin kokonaisvaltaisen piittaamatonta toimintaa kuin Ankkalammessa on vaikea uskoa olevan edes olemassa. Pidän erinomaisena sitä, että kaupunki on tehnyt nyt rikosilmoituksen Ankkalammesta. Kuitenkin on syytä kysyä, miksi ja miten on mahdollista, että asia nousi keskusteluun vasta nyt, kun ensimmäiset tiedot ongelmista tulivat esille jo vuosi sitten.

Petra Malin— Lue lisää

12 toukokuun, 2023 | Tiedotteet

Leikkauspolitiikka on ihmishengillä leikkimistä

26 huhtikuun, 2023 | Blogit

Kaupungin oma ruoantuotanto turvattava

16 joulukuun, 2022 | Ajankohtaista

Vuosikatsaus 2022: Mitä olemme saaneet aikaan tänä vuonna?