Vasemmistoliitto esitti Garden Helsingin hylkäämistä – “Helsinki ansaitsee parempaa”

Vasemmistoliitto asettui maanantain kaupunginhallituksen kokouksessa vastustamaan Helsingin Taka-Töölöön kaavailtua Garden Helsinki -hanketta. Vasemmistoliiton mukaan Helsinki maksaa Garden Helsingistä liian suuren hinnan, sillä hanke paitsi nakertaa Keskuspuistoa myös tuhoaa alueen kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kansallismaiseman. Vasemmistoliitto esitti hankkeen hylkäämistä, mutta hävisi äänestyksen 132.

Vasemmistoliiton mielestä alueelle kaavailtu rakennuskompleksi on ympäristöön liian suuri. Myös useat arkkitehdit ovat esittäneet julkisuudessa huolensa siitä, että Garden Helsinki tuhoaa Olympiastadionia ympäröivän maiseman. Lisäksi hanketta ovat vastustaneet voimallisesti Museovirasto ja Suomen arkkitehtiliitto Safa. Museoviraston kannanoton mukaan “monoliittinen uudisrakennus” uhkaa Olympiastadionin maisemallista asemaa ja katkaisee näkymäyhteyden Keskuspuistosta kohti Stadionin tornia. Safan mukaan Garden Helsinki “hallitsisi kaupunkimaisemaa haitallisella tavalla”. Lisäksi Safa katsoo, että hanke on lainvastainen, sillä se ei sovellu rakennettuun ympäristöön ja maisemaan eikä täytä kauneuden ja sopusuhtaisuuden vaatimuksia, mitä maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää.

Maiseman lisäksi hanke uhkaa nakertaa Keskuspuiston jo valmiiksi kapeinta kohtaa. Pohjoisen Stadiontien itäpuolella sijaitsevaan osaan Keskuspuistoa sijoitettaisiin viisi suurta maanalaisen rakennelman ilmastointikanavaa. Kaupungin aiemman linjauksen mukaan “maanalainen rakentaminen on suunniteltava niin, että maanpäällinen osa tontista säilyy luontoarvoiltaan ja maisemaltaan olennaisilta osin ennallaan”. Tämä ei ole hankkeen nykymuodossa toteutumassa.

“Me emme ole halukkaita tai valmiita tärvelemään Keskuspuistoa Garden Helsingin tieltä, ja siksi kaupunginhallituksen päätös olla piittaamatta näistä näkökulmista on suuri pettymys. Helsinki ansaitsee parempaa kuin mitä Garden Helsinki kaupungille tuo. Aluetta olisi voinut kehittää myös niin, että lähtökohtina olisivat olleet Keskuspuisto ja virkistäytyminen”, kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen varajäsen Mai Kivelä sanoo.

Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutetun ja kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan Garden Helsinkiä markkinoidaan liikuntahankkeena, mutta todellisuudessa siinä on kyse myös uuden hallin varjolla tapahtuvasta asuntojen, vähittäiskaupan ja hotellin gryndaamisesta.

“Olemme tehneet sekä tällä että edellisillä valtuustokausilla useita poliittisia avauksia uusien liikunta- ja urheilupaikkojen saamiseksi Helsinkiin ja haluamme, että tässä kaupungissa erityisesti lasten ja nuorten harrastusmahdollisuudet paranevat. Tässä hankkeessa ei kuitenkaan ole kysymys niinkään harrastusmahdollisuuksien parantamisesta, vaan pikemminkin aivan muusta”, hän sanoo.

Maisemaan ja Keskuspuistoon liittyvien näkökulmien lisäksi vasemmistoliitto on kritisoinut voimakkaasti hankkeen rahoitukseen liittyviä taustakuvioita. Yksityisellä rahalla toteutettava Garden Helsinki ei ole itsessään kannattava, minkä vuoksi Helsingin virkamiehet ovat esittäneet, että rahoituksen turvaamiseksi kaupunki luovuttaisi Garden Helsinkiä ajavalle Projekti GH -yritykselle asuinrakennusoikeutta joko Kalasatamasta, Jätkäsaaresta tai Kruunuvuorenrannasta. Rakennusoikeutta on ehdotettu myönnettäväksi 28 000 kerrosneliötä.

“Vaikka Projekti GH maksaisi rakennusoikeudesta, on tämänkaltainen järjestely silti täysin poikkeuksellinen. Vastaavaa ei ole Helsingissä aiemmin nähty”, Paavo Arhinmäki sanoo.

Kaupunginvaltuuston käsittelyyn Garden Helsinki etenee ensi syksynä.

 

Lisätietoja:

Paavo Arhinmäki, p. 050 512 1713
Mai Kivelä, p. 040 741 7379— Lue lisää

12 toukokuun, 2023 | Tiedotteet

Leikkauspolitiikka on ihmishengillä leikkimistä

26 huhtikuun, 2023 | Blogit

Kaupungin oma ruoantuotanto turvattava

16 joulukuun, 2022 | Ajankohtaista

Vuosikatsaus 2022: Mitä olemme saaneet aikaan tänä vuonna?